VoIP - nový způsob komunikace - Černý, Jan; Pavlíček, Antonín, 1977-; Škop, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tématem této bakalářské práce je IP telefonie, jakožto nový způsob komunikace, který je schopný plnohodnotně nahradit stávající analogovou telefonii. Cílem je představit prostředí ve kterém VoIP funguje, jeho principy a závěrem samotné nasazení v praxi. Práce je rozdělená do tří částí. První část se zabývá zmíněným prostředím, používanými vrstvami a protokoly modelu OSI a TCP/IP. Část druhá se zaobírá už samotnou technologií VoIP. Od digitalizace hlasu až k jeho přenosu pomocí různých protokolů. Zmíněn je jak starší signalizační protokol H.323, tak jeho nástupce SIP. Dále jsou probrány různé typy a hrozby VoIP a v neposlední řadě pojmy jako kvalita služby QoS, či ENUM. Obsahem třetí, poslední, části práce je případová studie nasazení této technologie v praxi. Zde je vidět nad čím se musíme zamyslet při zavádění této technologie, ale hlavně kolik se dá měsíčně ušetřit, jak velká je počáteční investice a jaká je její návratnost.
Vedoucí práce: Antonín Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses