Návrh databáze pro speciální školu při DPL - Gottfriedová, Kateřina (2011)
Cílem bakalářské práce je navrhnout databázi, která by sloužila jako školní matrika pro Základní školu při Dětské psychiatrické léčebně v Lounech a vyřešit tak dlouhodobý problém speciálních typů škol při těchto zařízeních. Databáze by měla odpovídat požadavkům zákona, respektovat omezení školy a zaměřit se na potřeby dalších informací, které typicky ve školní matrice nejsou vedené. Stěžejním bodem bude spolupráce s osobou, která je ve škole za školní matriku zodpovědná a má tak v tomto směru dostatečné množství informací, které mi může poskytnout. Na základě požadavků a následných analýz, provedených v několika etapách zaměřených postupně od základního rámce databáze až po detailní specifikaci všech pravidel, bude vytvořen model databáze, z něhož bude následně vygenerována databáze pro Microsoft Access 2000. Právě tímto programem škola disponuje. V programu bude vytvořen základní formulář pokrývající hlavní funkce školní matriky tak, aby bylo možné model databáze ověřit. V případě úspěšného ověření bude práce dále pokračovat, nebude již ale dále v rozsahu této bakalářské práce. Předpokládaným přínosem je, že škola bude moci přejít na elektronickou podobu školní matriky, což dosud možné nebylo. Do budoucna by bylo potom možné model upravit podle požadavků a databázi navrhnout i pro ostatní školy, které se potýkají se stejnými problémy. Zajímavým přínosem by také mohl být pokus o spolupráci v rámci dvou programů -- PowerDesigner a Microsoft Access. Práce je strukturována na teoretickou část a návrh databáze v praxi. Praktická část se potom dělí na jednotlivé etapy, z nichž každá je založená na konkrétní konzultaci, analýze a výstupu z této části. Výstupy jsou E-R diagram, konceptuální model, fyzický model a soubor obsahující formulář a tabulky s testovacími da