Etika v oblasti internetu - Nechanický, Jakub (2011)
Tato práce je zaměřena na etiku v oblasti internetu. První část ukazuje stručný pohled do historie této oblasti a popisuje základní etické postoje. Druhá část se zabývá informační etikou, popisuje související etické kodexy a normy a věnuje se platné české a evropské legislativě, která souvisí s šířením informací a dat a ovlivňuje problematiku etiky na internetu. Třetí část je pak věnována praktické rovině. Řešeny jsou obecné problémy internetu a hrozby, které se v tomto prostředí nacházejí, dále je věnována pozornost plagiátorství, citační etice a elektronické korespondenci. Zapomenuto není na problematiku podnikání na internetu, ve které se snaží Evropská unie zajistit bezpečnější a čistší prostředí, sociální sítě, reklamy a médií. V neposlední řadě se v práci nalézá pohled na různorodou cenzuru internetu ve světě. Součástí třetí kapitoly je také zveřejnění průzkumu, který byl k této práci zpracován.