Ekonomika sportovního klubu FC Viktoria Plzeň - Bejček, Martin (2011)
Cílem této bakalářské práce je konfrontovat ekonomiku fotbalového klubu FC Viktoria Plzeň s novými finančními pravidly Evropské fotbalové asociace -- UEFA Club Licensing and Financial Fair Play Regulations. V úvodní části jsou rozebrána personální, administrativní, legislativní a finanční kritéria, které musí klub do budoucna splňovat. Praktická část poté analyzuje všechny tyto oblasti. Dále je zde zpracován profil fotbalového klubu. Tato část je založená na finanční analýze, která vychází z účetních výkazů klubu. Je zde zachycen vývoj hospodaření, obsaženo je i porovnání vývoje jednotlivých ukazatelů s vývojem HDP České republiky. Následuje analýza sportovních výsledků klubu a SWOT analýza, charakterizující současnou situaci klubu. V závěrečné části je zhodnocena míra splnění cílů směrnice UEFA a je navržen budoucí finanční plán hospodaření klubu pro případ, že se v nadcházející sezóně kvalifikuje do hlavní části soutěže Liga Mistrů.