Baby boom v ČR - analýza plodnosti a porodnosti po roce 2000 - Fučíková, Simona; Miskolczi, Martina; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem práce je analyzovat vývoj plodnosti a porodnosti v České republice po roce 2000 a také faktorů, které mají vliv na počet narozených dětí. Pomocí této analýzy pak zodpovědět otázku, zda skutečně baby boom v České republice nastal či nikoliv. Práce se skládá ze dvou hlavní částí. První část se věnuje teoretické části problematiky vývoje plodnosti a porodnosti v České republice po roce 1990 a současnému vývoji české rodinné a natalitní politiky. Na základě dat dostupných z Českého statistického úřadu a Evropského statistického úřadu byla provedena analýza jednotlivých ukazatelů, na které se zaměřuje druhá část práce. Zejména se zde objevují časové řady daných ukazatelů a dle jejich vývoje jsou pak formulovány závěry vedoucí ke splnění cíle práce. V České republice po roce 2000 opravdu došlo k baby boomu. Tato vlna však nebyla tak silná, jako tomu bylo v těsných poválečných letech po 2. světové válce a také v 70. letech 20. století. V příloze jsou uvedena zdrojová data ke grafům časových řad jednotlivých charakteristických ukazatelů.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses