Vnitřní migrace v ČR - Hajdúková, Jana (2011)
Proces migrace tvoří v současné době významnou složku pohybu obyvatelstva. Existují oblasti, kde proces stěhování výrazně ovlivňuje celkový počet obyvatel. Stěhování v rámci samotného území (vnitřní migrace) má v České republice výraznější podíl na celkovém migračním obratu než zahraniční stěhování (vnější migrace). Cílem této práce je analýza vnitřní migrace obyvatelstva České republiky v letech 2001--2009. Práce se zaměřuje na obecný vývoj migračních procesů na území celého státu v tomto období a dále zkoumá migrační proudy mezi jednotlivými kraji a okresy, zejména ve vztahu k hlavnímu městu Praze. Část práce je věnována problematice suburbanizačních trendů na území České republiky.