Porodnost a potratovost v České republice od roku 1960 - Klubalová, Markéta (2011)
Česká republika bojuje jako téměř každý evropský stát s klesající porodností. Klesající porodnost je fenomén, který ovlivňuje budoucí vývoj státu. Již několik let je pod hranicí k zachování přirozené reprodukce při neměnné úmrtnosti. S porodností úzce souvisí potratovost. Vývoj potratovosti je ovlivněn potratovými zákony. První potratový zákon byl vydán v roce 1958 a druhý v roce 1988. Další faktor, který ovlivňuje potratovost a také porodnost je užívání hormonální antikoncepce. Tato bakalářská práce je zaměřena na vývoj porodnosti a potratovosti od roku 1960 v ČR a na problém neplodnosti a asistovanou reprodukci. V této práci poukazuji na faktory, které tento vývoj ovlivňovaly.