Vybrané metody umělé inteligence - umělý život a počítačové viry - Hapala, Michael; Jirků, Petr, 1942-2017; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této bakalářské práce je uvést čtenáře do oblasti umělé inteligence, umělého života a počítačových virů. Práce je členěna do kapitol. První kapitola se zabývá umělou inteligencí, snaží se definovat přirozenou inteligenci a poté i umělou inteligenci. Další část práce popisuje historii umělé inteligence od jejích prvopočátků až do současné doby, jednotlivé body jsou uvozeny roky, ve kterých se udály. Druhá kapitola se věnuje umělému životu, definuje život a charakterizuje umělý život. Dále pojednává o celulárních automatech. Popisuje, co je celulární automat. Zabývá se von Neumannovým kinematickým modelem a celulárním automatem a poté charakterizuje jednotlivé celulární automaty -- hru života Life, Langtonovy Q-smyčky a Wolframův jednorozměrný celulární automat. Věnuje se významu celulárních automatů, dále pak Lindenmayerovým systémům a dalším metodám umělého života -- umělému životu a chaosu a simulátorům života. Třetí kapitola pojednává o počítačových virech, věnuje se jejich definici a počátkům. Dále popisuje rozdělení malwaru a techniky počítačových virů. Zbylá část klasifikuje viry podle cíle, který napadají, podle jejich maskovací strategie, podle umístění v paměti a uvádí další typy virů.
Vedoucí práce: Petr Jirků
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses