Mobilní elektronické platební prostředky - Kocfelda, Jan (2011)
Tato práce se zabývá problematikou mobilních platebních prostředků. Uvedený způsob platby je relativně nový, nabízí však potenciál k tomu, aby se v budoucnosti stal běžným platebním nástrojem. Mobilní a bezkontaktní technologie se neustále vyvíjejí a jejich využití v moderních platbách je stále populárnější. Jsou-li však současní uživatelé připraveni přejít na nový způsob platby, to napoví až čas. Cílem práce je seznámit čtenáře s pojmem "mobilní platba", se způsoby mobilních plateb, které jsou dnes k dispozici a se směřováním jejich vývoje. V první části práce je definován pojem mobilních plateb a popsány jejich charakteristiky, druhá část popisuje způsoby mobilních plateb a třetí část se zabývá mobilními platebními modely ve světě. Závěrečná část práce obsahuje vyhodnocení průzkumu týkajícího se povědomí a využívání mobilních plateb českou veřejností. Čtenář této práce by měl získat ucelený pohled na problematiku mobilních plateb. Práce by mu rovněž měla poskytnout představu o možných řešeních mobilních plateb, jejich silných a slabých stránkách a měla by čtenáři nabídnout i informace potřebné k posouzení, zdali by uvedené způsoby platby využil.