Framework Hibernate - Pekárek, Tomáš (2011)
Bakalářská práce se soustředí na problematiku objektově relačního mapování a na framework Hibernate, který k tomuto mapování slouží. Po přečtení by měl být čtenář schopný tento framework použít pro tvorbu základních reálných aplikací. Práce dále obsahuje krátký teoretický úvod do objektově relačního mapování a to včetně rozdílů mezi objekty v objektově orientovaném programování a relační databází, které jsou známy jako "The paradigm mismatch". Pro dosažení výukového cíle práce, tedy naučit čtenáře s Hibernate pracovat, je obsažen krátký průvodce použitím frameworku. Součástí tohoto průvodce jsou i ukázkové příklady a to nejen v tištěné, ale i v elektronické podobě jakožto zdrojové kódy k příkladům. Je popsán postup začlenění frameworku do aplikace, postup při práci s objekty, techniky mapování asociací pomocí anotací a dále základní možnosti jazyka Hibernate query language. Jakožto praktickou demonstraci frameworku práce obsahuje jednoduchý program pro práci s databází hracích automatů.