Motivační funkce manažerského řídicího systému v konkrétním podniku - Chroust, Petr; Stránský, Jakub, 1978-; Matyáš, Ondřej, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato práce se zabývá manažerským řídicím systémem a jeho motivačními funkcemi. V teoretické části práce je stručně popsán manažerský řídicí systém a jeho jednotlivé prvky. Největší pozornost je pak věnována řízení podle výsledků. Hlavním cílem aplikační části práce je popis odměňování zaměstnanců ve společnosti Klatovské zdraví, a.s. a jeho porovnání s příklady řízení podle výsledků, které jsou uváděny v odborné literatuře. Dále jsou zde uvedeny přínosy a problémy, s nimiž se společnost setkala při implementaci tohoto systému. Praktická část rovněž obsahuje popis podnikatelského prostředí, v němž firma působí (tj. prodej léčiv a zdravotních pomůcek). Prodej, jakož i personální řízení v tomto odvětví podléhá značně regulaci ze strany státu, což ovlivňuje podobu, ale i fungování řízení podle výsledků ve zmiňovaném podniku.
Vedoucí práce: Jakub Stránský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses