Je Hayekova Cesta do otroctví nevyhnutelná? - Lukschová, Veronika (2011)
Tato práce analyzuje Hayekovu ústřední myšlenku knihy Cesta do otroctví, která říká, že uskutečňování socialistických idejí v hospodářství vede k totalitnímu státu. Tato tendence není nevyhnutelná, přestože byla často takto interpretována. Proto práce diskutuje argument, že Hayek nevzal ve své cestě do otroctví v úvahu zachování spotřebitelské svrchovanosti. Bylo poukazováno také na to, ţe v praxi například socialistického Švédska nedošlo ke vzniku totalitního státu. Hayek byl také napaden, že dezinterpretoval pojetí cesty do otroctví Hilaire Belloca. Tyto argumenty byly zpochybněny. Žádný z nich se dostatečně nevěnoval jádru Hayekovy ústřední teze v rámci příčin a následků nebo v rámci nezamýšlených důsledků centrálního plánování za socialismu. Hayekova cesta do otroctví na základě zkoumaných argumentů není nevyhnutelná.