Je Hayekova Cesta do otroctví nevyhnutelná? - Lukschová, Veronika; Holman, Robert, 1953-; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce analyzuje Hayekovu ústřední myšlenku knihy Cesta do otroctví, která říká, že uskutečňování socialistických idejí v hospodářství vede k totalitnímu státu. Tato tendence není nevyhnutelná, přestože byla často takto interpretována. Proto práce diskutuje argument, že Hayek nevzal ve své cestě do otroctví v úvahu zachování spotřebitelské svrchovanosti. Bylo poukazováno také na to, ţe v praxi například socialistického Švédska nedošlo ke vzniku totalitního státu. Hayek byl také napaden, že dezinterpretoval pojetí cesty do otroctví Hilaire Belloca. Tyto argumenty byly zpochybněny. Žádný z nich se dostatečně nevěnoval jádru Hayekovy ústřední teze v rámci příčin a následků nebo v rámci nezamýšlených důsledků centrálního plánování za socialismu. Hayekova cesta do otroctví na základě zkoumaných argumentů není nevyhnutelná.
Vedoucí práce: Robert Holman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses