Významné determinanty daňových výnosů osobní důchodové daně - Weberová, Jana (2011)
Práce je věnována problematice osobní důchodové dani. Vzhledem ke skutečnosti, že, tato daň hraje významnou úlohu v oblasti veřejných financí každé ekonomiky, je velmi důležité vědět, jaké veličiny ovlivňují její výnosy napříč různými ekonomikami i časem. Pozornost je v tomto směru soustředěna na země OECD. Práce začíná zamyšlením nad jednotlivými dílčími funkcemi osobní důchodové daně ve veřejných financích a také jejím významem v daňovém mixu v průběhu cca posledních čtyřiceti let. Dále práce obsahuje identifikaci a popisu faktorů, které mohou mít vliv na daňové výnosy s ohledem na to, zda lze očekávat také potenciální vliv na výnosy osobní důchodové daně. Podle charakteru byly faktory do tří skupin na faktory ekonomické, demografické a politicko-sociologické. Hlavní částí práce je regresní panelová analýza s fixními efekty zabývající se hledáním různých faktorů, které by mohly mít významný vliv na výnosy osobní důchodové daně. Je zde uvedeno několik regresních modelů, u nichž se předpokládá regresní funkce lineární v parametrech nebo regresní funkce nelineární v parametrech. Výsledky zjištěné v analýze jsou následně komparovány s výsledky dosaženými jinými autory. Obsaženy jsou také komentáře a shrnutí dosažených výsledků.