Fundamentální analýza měnového kurzu EUR/USD - Ševčík, Václav (2010)
Cílem této práce je empirická verifikace fundamentálních teorií determinace měnového kurzu na případě měnového páru EUR/USD. Teoretická část je věnována problematice teorie měnového kurzu, s důrazem na význam měnového páru EUR/USD, a charakteristice významných fundamentálních teorií determinace měnového kurzu. Pozornost bude věnována také metodám analýzy časových řad, které budou využity v analytické části práce. Obsahem analytické části je empirická verifikace příslušných fundamentálních teorií. Na jejich základě jsou vytvořeny ekonometrické modely, které jsou následně testovány prostřednictvím metod lineární regrese a kointegrace. Výsledky daných modelů a jejich vhodnost jsou diskutovány v závěru práce.