Cloud Computing a jeho uplatnění v praxi - Kozák, Jaroslav (2010)
Cílem této práce je definovat pojem cloud computing. Dále jsem se zabýval analýzou trhu cloud computingu ve využití v podnikové informatice malého a středního podniku. V práci se zabývám analýzou českého trhu SaaS, IaaS a pro světový trh uvádím přehled katalogů, kde jsou uvedeny poskytovatelé cloud computingu. Po analýze trhů se zabývám případovou studií, která má porovnat řešení klasickou cestou nebo s řešením za využití technologií cloud computingu. K definici pojmu cloud computingu jsem použil definici mnoha zahraničních autorů a definici od NIST. Pří analýze trhu jsem vyhledával online aplikace a SaaS aplikace a hodnotil, zda se jedná o SaaS model, nebo ASP. V případové studii jsem prováděl analýzu TCO nákladů na ICT/IT při řešení klasickou cestou nebo při využití s cloud computingem, kde mi v analýze vyšlo výhodnější řešení pomocí cloud computingu. Jako hlavní přínos práce bych definoval případovou studii, která porovnává řešení ICT/IT klasickou cestou nebo řešení s využitím cloud computingu. V tomto případě došlo k naplnění prognózy, že cloud computing vychází levněji pro koncového zákazníka. Struktura práce je od definování pojmu a jeho rozdělení lépe pochopitelná pro laickou veřejnost tak i odbornou. Poté jsem pojem cloud computingu zasadil do historického kontextu, abych mohl odpovědět otázku, a to, zda se jedná o buzzword. Poté jsem prováděl analýzu trhu cloud computingu, kdy jsem se snažil vybírat a hledat produkty, které bych využil na závěr práce v případové studii, porovnávající dvě řešení.