Jsou automobily šetrnější k životnímu prostředí ve skutečnosti opravdu šetrné? - Jiroutková, Tereza; Bartoň, Petr; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Práce se zabývá emisemi CO2 vzniklými výrobou nového automobilu VW Golf. Jejím základem je oficiální studie vydaná automobilkou Volkswagen týkající se výrobních emisí 4 typů VW Golf. V této práci není do emisí vzniklých výrobou započítán dovoz součástí a materiálů z jiných částí světa nebo jiných částí Evropy. Cílem práce je spočítat emise CO2 vzniklé na základě provozu nákladních lodí a kamionů dopravujících komponenty do německého Wolfsburgu k finální montáži a určit, zda jejich vynechání z oficiálních zpráv automobilky je či není závažným zkreslením. Pomocí údajů o silničních a námořních vzdálenostech jsou zde vypočítány 3 modelové příklady dovozu z několika továren VW rozmístěných na různých kontinentech a emise CO2 vzniklé touto přepravou. Prostřednictvím výpočtů a porovnání výsledných transportních emisí CO2 s emisemi vzniklými během samotné výroby automobilu ve Wolfsburgu nebylo prokázáno, že by tento objem emisí byl zásadní. A tedy na základě mých výpočtů nebylo dokázáno, že byly oficiální údaje o výrobních emisích zkreslené.
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses