Endogenita kritérií OCA v kontextu EMU - Drnek, Adam; Hlaváč, Petr; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce zkoumá hypotézu endogenního charakteru synchronizace hospodářských cyklů zemí tvořících měnovou unii, přičemž vychází z teorie optimálních měnových zón (OCA). Model se zabývá analýzou sladěnosti cyklů zemí periferie se zeměmi jádra Evropské měnové unie. Pomocí testů kointegrace a lineární regrese zkoumá přítomnost dlouhodobé či krátkodobé synchronizace cyklů. Po srovnání naměřených hodnot synchronizace před vstupem a po vstupu do EMU za přispění metody Differences-in-Differences vyvozuje závěr o endogenním charakteru synchronizace cyklů zemí periferie s hospodářským cyklem jádra EMU.
Vedoucí práce: Petr Hlaváč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses