Srovnání vybraných softwarů pro analýzu demografických dat - Tůmová, Pavla; Löster, Tomáš, 1980-; Hulíková Tesárková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem práce je poukázat na možnosti zpracování demografických dat v různých statistických softwarech. Záměrně byly vybrány programy s rozdílným přístupem k zpracování dat a jejich analýze. Práce je rozdělená do tří částí. První část je teoretická, jsou v ní objasněny použité pojmy a metody, a dále seznámení se softwary Microsoft Office Excel, SAS a Matlab. Druhá část mapuje zdroje demografických dat, věnuje se také formátu dat, objasňuje jejich použití a případné výhody. V třetí části jsou uvedeny vybrané úlohy, s kterými je možné se v demografii setkat, úlohy jsou vybrány tak aby prověřily programy z různých hledisek (přehlednost, rozsah výběru statistických funkcí, schopnost vytvářet grafické výstupy a další). U každé úlohy je uvedený obecný postup, výpočet, komentáře výstupu a doplnění vlastního kódu (v případě, že funkce nejsou integrovány). Ve své práci jsem se zaměřila především na otázku správné volby softwaru, při analýze demografických dat.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses