Subjekty účtující dle IFRS a způsob sestavování základu daně z příjmů právnických osob - Hanzlíková, Jitka (2011)
Tato bakalářská práce pojednává o stanovení základu daně z příjmů právnických osob - subjektů účtujících podle IFRS v ČR. V úvodu (1. kapitola) se krátce věnuji dvěma modelům regulace účetnictví, kvalitativním charakteristikám nového Koncepčního rámce a rozdílu IFRS, vydaných IASB a přijatých EU. Ve 2. kapitole se zabývám regulací účetnictví a účtujícími subjekty dle IFRS v ČR. Největší pozornost je směřována k novele zákona o účetnictví č. 563/1991 Sb., z hlediska IFRS. Ve 3. kapitole uvádím konkrétní postup stanovení základu daně z příjmů právnických osob, řešení praktických postupů mezi IFRS a daněmi (jednotlivé modely), dále možnosti konverze na jednotlivých úrovních a vybrané rozdíly mezi IFRS a českou účetní legislativou. Praktická část je věnována průzkumu ve vybraných společnostech -- Pražské služby a Credium. V závěru shrnuji poznatky, které jsem během psaní bakalářské práce nasbírala, vč. výhod a nevýhod zavedení IFRS v podniku.