Dopady činnosti NAFTA ve vybraných oblastech - Popovych, Tamara (2011)
Tato bakalářská práce je věnována Severoamerické dohodě o volném obchodu, která vstoupila v platnost roku 1994 a obchodně sjednotila USA, Kanadu a Mexiko. Cílem práce je vyzkoumat dopady této dohody konkrétně na dvě oblasti, a to oblast obchodu a zaměstnanosti v členských státech. V první části je stručně nastíněn vznik a obsah Dohody, motivy vstupu a očekávání členských států, jakožto i dvě postranní dohody, které byly souběžně s NAFTA vyjednány. V druhé kapitole je sledován vzájemný obchod mezi členskými státy, a to jak na bilaterální, tak trilaterální úrovni. Závěrečná kapitola zkoumá dopady NAFTA na citlivou pracovní oblast a především zaměstnanost v členských státech.