Zdravotní stav obyvatelstva podle krajů ČR - Zemanová, Ivana (2011)
Práce se zabývá zdravotním stavem obyvatelstva jako důležitou disciplínou na pomezí medicíny, statistiky a ekonomie veřejného sektoru. Monitoruje způsob sběru zdravotnických informací v České republice. Na základě interpretace vybraných ukazatelů mapuje zdravotní stav v jednotlivých krajích ČR a zjišťuje pravděpodobné příčiny rozdílů. Ty se dají rozlišit na socioekonomické faktory a rozdíly způsobené systémem evidence zdravotnické statistiky. Práce vyhodnocuje a zobecňuje důležité faktory ovlivňující zdravotní stav.