Využití open source software ve středně velkém podniku - Jedličková, Marta; Chlapek, Dušan; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce se zabývá problematikou open source software a jeho využitím ve středně velké organizaci. Dělí se na tři hlavní části. První se věnuje definici, vlastnostem, výhodám a nevýhodám využití open source produktů a vysvětlení ostatních základních pojmů. Další část je věnována aktuální nabídce trhu a popisu jednotlivých produktů. Třetí část pak využívá získané poznatky z předešlých kapitol k návrhu aplikační architektury sestávající se z programů s otevřeným zdrojovým kódem pro konkrétní podmínky společnosti, skryté pro účely této práce pod názvem World Assistance. Prvním z hlavních cílů této práce je analyzovat možnosti nasazení open source software namísto komerčních řešení. Dalším cílem je zmapování nabídek na trhu těchto softwarů, vhodné pro nasazení ve středně velkých podnicích v oblastech aplikací, jako jsou ERP, CRM nebo ECM. Třetím cílem je podrobná analýza aplikační architektury společnosti World Assistance a prozkoumání jejich strategických podnikových procesů. Posledním cílem je navržení aplikační architektury s využitím open source nástrojů pro konkrétní podmínky vybrané firmy. Těchto cílů bylo dosaženo studiem velkého množství informačních zdrojů, diskuzemi s odborníky na daná témata a podrobnou analýzou současného stavu v konkrétní společnosti. Přínosem této práce je především ucelený pohled na open source software a jeho možnosti uplatnění ve středně velkém podniku a v neposlední řadě návrh části aplikační architektury pro konkrétní, poměrně složité, prostředí společnosti World Assistance.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses