Vývoj a pozice malých a středních podniků v ČR - Sedláček, Josef (2011)
Malé a střední podniky si získávají stále více pozornosti Evropské komise i vlády české republiky a to nejen kvůli současné hospodářské krizi, které se MSP nevyhnuly, ale hlavně proto, ţe jsou páteří evropské ekonomiky a poskytují velký počet pracovních míst. Bakalářská práce se zabývá vývojem a pozicí malých a středních podniků v České republice. Cílem práce je vymezit postavení MSP na českém trhu z hlediska podílu na HDP a zaměstnanosti a poukázat na některé příleţitosti a hrozby malého a středního podnikání. První teoretická část se zaměřuje na definování MSP v České republice a Evropské unii a pokračuje historií malého a středního podnikání v ČR. Praktická část se zabývá analýzou dat Českého statistického úřadu a Ministerstva průmyslu a obchodu. Výsledky této analýzy budou porovnávány s vybranými členskými státy Evropské unie. V závěru práce doporučí některá opatření k zlepšení pozice MSP na českém trhu.