VÝVOJ HYPOTEČNÍHO TRHU V ČR - Tauchmanová, Markéta; Dočkal, Dalibor; Lipka, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Před patnácti lety získala první česká banka povolení k emisi vlastních hypotečních zástavních listů. Jednalo se o Českomoravskou hypoteční banku, dnes známou jako Hypoteční banka. Tento okamžik se stal pomyslným startem hypotečního trhu v České republice. Tento trh prošel řadou změn a významných událostí, kterými byl ovlivněn. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit vývoj hypotečního trhu v České republice. Úvodní část práce je zaměřena na teoretickou stránku hypotečního trhu, jeho definování, vymezení jednotlivých druhů hypotečních úvěrů a vlastností. Druhá část analyzuje okolnosti a jevy, které nejvíce ovlivnily český trh hypotečních úvěrů. Pomocí jednoduché regresní analýzy je zde posuzována závislost počtu, resp. objemu poskytnutých hypoték na úrokových sazbách. V závěru se práce také snaží analyzovat aktuální vývoj v oblasti konstrukce úrokových sazeb hypotečních úvěrů. V České republice se v letošním roce, v souvislosti s historicky nejnižší reposazbou vyhlašovanou ČNB, objevila v nabídce komerčních bank tzv. variabilní úroková sazba. V této souvislosti jsou předmětem analýzy pozitiva a negativa, které přináší variabilní a fixní úrokové sazby a závěrečné zhodnocení.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses