Rekonverze ekonomiky USA po 2. světové válce - Švec, Petr; Tajovský, Ladislav, 1973-; Krček, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Předmětem této bakalářské práce je jednak deskripce a zhodnocení politik americké vládní administrativy ovlivňujících ekonomický a sociální vývoj Spojených států ve 40. letech. Pochopitelně také deskripce samotného ekonomického vývoje v tomto období a jeho analýza a především potom definování a určení významu těch nejdůležitějších hybných momentů. A v této souvislosti také snaha o formulování vlastního přístupu k otázce počátku a konce procesu rekonverze americké ekonomiky. Analytická pozornost je věnována proměnám některých parametrů americké ekonomiky ve 40. letech minulého století. Jde zejména o celkovou strukturu poptávky (vládní x soukromá), strukturu celkové investiční poptávky (vládní x soukromá), strukturu celkové vládní poptávky (nevojenské x vojenské výdaje), zastavení růstu státního dluhu, inflační procesy v letech 1946 -- 1948, míru zdanění, apod. Zkoumány jsou rovněž příčiny vzniku tzv. "ratchet effect", neboli efektu záklopky. A to nejenom v oblasti daňové, ale především v oblasti institucionální.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses