Srovnání vývoje hrubého domácího produktu v Evrospké unii. - Vápeník, Jan (2011)
Základním tématem bakalářské práce je problematika hrubého domácího produktu. Prvním cílem je srovnat vývoj hrubého domácího produktu v Evropské unii v letech 2005 až 2010. Také je věnována pozornost vývoji hrubého domácího produktu v členských státech, které se nejvíce lišily od průměrného vývoje v Evropské unii. Druhým cílem práce je analyzovat hrubý domácí produkt dle výrobní metody, tedy podle hrubé přidané hodnoty vytvořené jednotlivými odvětvími. Důraz je kladem jednak na srovnání jednotlivých odvětví mezi členskými státy Evropské unie a také na srovnání vývoje každého odvětví v době před ekonomickou krizí a během ekonomické krize v letech 2007 až 2010. Výsledkem bakalářské práce je stanovení let, ve kterých byl vývoj hrubého domácího produktu největší nebo naopak nejmenší, a dále stanovení členských zemí, ve kterých byl dopad ekonomické krize největší.