Postavení České pošty s. p. na trhu poštovních a kurýrních služeb - Jermanová, Alena (2011)
Tato práce podává ucelený pohled na státní podnik Česká pošta. Charakter státního podniku a zároveň největšího zaměstnavatele v České republice udává specifičnost postavení České pošty na trhu poštovních a kurýrních služeb. Nejprve je vysvětlena charakteristika jednotlivých tržních struktur a poté práce na konkrétních datech srovnává postavení České pošty a její konkurence. Praktická část analyzuje produktivitu a tržby poštovního sektoru a dokazuje dominantní postavení státního podniku, kdy při jednoprocentním růstu tržeb budou tržby České pošty ve sledovaném období v průměru o 4,86 % vyšší než u konkurence ceteris paribus. V souvislosti s chystanou liberalizací poštovního trhu ji práce srovnává s již uskutečněnou liberalizací poštovních služeb v ostatních státech Evropské unie a uvádí jak pohled příznivců, tak i odpůrců této liberalizace.