Zákonná úprava daňového rezidentství a umístění sídla poplatníka - Richter, Martin (2011)
Práce se zaměřuje na problematiku určení daňového rezidentství z pohledu zdanění příjmů poplatníka, fyzické i právnické osoby, a je rozdělena na 3 části. Nejprve je daňové rezidentství vymezeno z pohledu českého zákona o daních z příjmů, především definování pravidel, podle kterých se daňový poplatník stane daňovým rezidentem v České republice bez vlivu mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění. Právě mezinárodním smlouvám o zamezení dvojího zdanění je věnována druhá část, která se zabývá řešením kolizních situací, kdy je poplatník klasifikován jako rezident ve více smluvních státech. Poslední část práce je věnována změně daňového rezidentství a především výpočtu velikosti základu daně u právnické osoby, při kterém je možné zvažovat přesun sídla společnosti z ČR na Kypr.