Vymáhání pohledávek ze spotřebitelských úvěrů - Polach, Miroslav (2011)
Bakalářská práce popisuje celý proces vymáhání pohledávek již od prvního dne prodlení dlužníka se splácením, vzniku rizikového úvěru a průběhu mimosoudního vymáhání na půdě banky až po eventuální vymáhání dluhu v řízení exekučním, přičemž hlavní část práce je věnována soudnímu nalézacímu řízení. Celá práce je pojata tak, že prakticky popisuje zejména reálné postupy při řešení rizikových a obtížně vymahatelných pohledávek jak na půdě bankovních subjektů, tak především u inkasních agentur a advokátních kanceláří, které se na tuto práci specializují, a také vztahy mezi těmito subjekty navzájem. Čtenář této práce by tedy měl porozumět, proč strany v průběhu jednotlivých fází postupují právě popsaným způsobem. Tato práce může sloužit jako praktická příručka pro banky, inkasní agentury a jejich zaměstnance nebo potencionální věřitele, kteří by měli zájem o odkup pohledávek ze spotřebitelských úvěrů. Případní dlužníci se naopak v této práci mohou dozvědět o některých postupech, které lze aplikovat za účelem minimalizace negativních důsledků spojených se svojí finanční tísní a neschopností splácet.