Význam fondů pojištění vkladů v různých zemích - Vaclíková, Taťána (2011)
Cílem diplomové práce je provést komparaci systémů pojištění vkladů členských států Evropské unie před právním sjednocením a analyzovat současnou situaci a vývoj v této oblasti v Evropské unii s detailnějším zaměřením na Českou republiku. Dalším cílem je zhodnocení významu Fondu pojištění vkladů a jeho schopnosti dostát svým závazkům. Nejprve je uvedena charakteristika základních prvků, souvislostí a parametrů pojištění vkladů. Dále je proveden právní rozbor důležitých směrnic upravujících pojištění vkladů, které determinují současnou situaci a vývoj v této oblasti v Evropské unii. Na základě událostí vyvolaných finanční krizí byl v Evropské unii zaveden jednotný pevný limit pojistného krytí. V práci je provedena komparace systémů pojištění vkladů jednotlivých členských států před tímto právním sjednocením. Pozornost je dále věnována pojištění depozit v České republice. Je zde vymezen význam Fondu pojištění vkladů a charakterizována jeho činnost. V rámci posouzení schopnosti Fondu pojištění vkladů dostát svým závazkům je na příkladu Volksbank CZ, a. s. ilustrována situace, kdy tato banka není schopna dostát svým závazkům vůči oprávněným osobám.