Význam fondů pojištění vkladů v různých zemích - Vaclíková, Taťána; Schlossberger, Otakar, 1958-; Polák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Cílem diplomové práce je provést komparaci systémů pojištění vkladů členských států Evropské unie před právním sjednocením a analyzovat současnou situaci a vývoj v této oblasti v Evropské unii s detailnějším zaměřením na Českou republiku. Dalším cílem je zhodnocení významu Fondu pojištění vkladů a jeho schopnosti dostát svým závazkům. Nejprve je uvedena charakteristika základních prvků, souvislostí a parametrů pojištění vkladů. Dále je proveden právní rozbor důležitých směrnic upravujících pojištění vkladů, které determinují současnou situaci a vývoj v této oblasti v Evropské unii. Na základě událostí vyvolaných finanční krizí byl v Evropské unii zaveden jednotný pevný limit pojistného krytí. V práci je provedena komparace systémů pojištění vkladů jednotlivých členských států před tímto právním sjednocením. Pozornost je dále věnována pojištění depozit v České republice. Je zde vymezen význam Fondu pojištění vkladů a charakterizována jeho činnost. V rámci posouzení schopnosti Fondu pojištění vkladů dostát svým závazkům je na příkladu Volksbank CZ, a. s. ilustrována situace, kdy tato banka není schopna dostát svým závazkům vůči oprávněným osobám.
Vedoucí práce: Otakar Schlossberger
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses