Management vs. Leadership - Bouška, Pavel (2011)
Cílem bakalářské práce bylo uskutečnit kvalitativní výzkum týkající se odlišných přístupů lidí při plnění úkolů a dosahování cílů a na základě jeho výsledků doporučit optimální přístup k vedení a řízení pracovníků. Pro provedení kvalitativního výzkumu byla použita metoda pozorování, která pro zkoumání daného jevu poskytovala široké možnosti vyhodnocení. Analýzou pozorování se podařilo vyvodit rozdílnost využití přístupů řízení a vedení a to v závislosti na míře potřebné komunikace mezi nadřízeným a podřízeným. Prvky této komunikace jsou predeterminovány paradigmaty, která zastávají jednotliví účastníci diskuse. Ti pak ve svém postoji zahrnují nemalé množství nevyřčených informací. Základním krokem pro jejich změnu je uvědomění si svých stávajících paradigmat.