Vernostné programy a ich vplyv na spotrebiteľa - Rothmajerová, Jaroslava (2011)
Práca je zameraná na vernostné programy. Jej cieľom je poukázať ako vernostný program funguje na konkrétnom príklade a v závere určiť možné vplyvy programu na spotrebiteľa. V teoretickej časti je poukázané na to, kde sa vernostné programy v rámci celkového marketingu nachádzajú. Ďalej sa práca venuje médiám, ktoré vernostné programy využívajú k marketingovej komunikácii. V praktickej časti je analyzovaný vernostný program spoločnosti Nestlé, ktorý je zameraný na detského spotrebiteľa. Súčasťou tejto časti je analýza povedomia a spokojnosti s vernostným programom na základe dotazníkového vyšetrovania. Taktiež sa tu nachádzajú spomínané vplyvy na spotrebiteľa, ktoré vychádzajú z princípu fungovania vernostného programu a výstupu z dotazníkov. Záver patrí celkovému zhrnutiu práce a zhodnoteniu dosiahnutých cieľov.