Informování zaměstnance o podmínkách pracovní smlouvy - Čapková, Barbora (2011)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním situace zákonem stanovené povinnosti informovat o podmínkách pracovní smlouvy a to jak do jejího vývoje, tak do jejího současného legislativního stavu a praktického dodržování. Rozebírá podrobněji vznik této povinnosti a sleduje její vývoj v legislativních normách. Obsahuje také shrnutí jednotlivých bodů, o kterých by zaměstnanec měl být informován v souvislosti se vznikem pracovního poměru, a jejich rozdělení podle zákonné doby sdělení. V praktické části jsou vypsány výsledky kontrol orgánů inspekce práce provedených v roce 2010 zaměřené na danou povinnost. Problematika porušování povinnosti informovat o podmínkách pracovní smlouvy je zkoumána i dotazníkovým šetřením. V závěru je k nalezení nástin možností řešení nedodržování a obcházení této povinnosti.