Metody predikce měnového kurzu a analýza měnového kurzu vybrané země - Pour, Jiří (2011)
Bakalářská práce se zabývá dvěma metodami predikce měnových kurzů, teorií parity kupní síly a teorií platební bilance. Obě metody jsou využity k analýze měnového kurzu CZK/USD přes měnové páry CZK/EUR a USD/EUR. V úvodu práce je stručně rozebrán měnový kurz a základní přístupy k jeho predikci -- fundamentální a technická analýza. Stěžejní část práce je věnována výše zmíněným teoriím. Každá teorie má vyčleněnou vlastní kapitolu, kde je nejprve vysvětlena, podrobena kritice a poté empiricky prověřována na historických datech z let 1999 -- 2010. V rámci analýzy měnových kurzů jsou zmíněny další možné příčiny jejich pohybů. Kapitola věnovaná platební bilanci obsahuje značné množství grafů ilustrujících strukturu platebních bilancí Spojených států amerických, eurozóny a České republiky. V závěru práce je stručné shrnutí výsledků analýzy z předchozích kapitol.