Environmentální aspekty těžby ropy - vybrané problémy - Zilvar, Adam; Němcová, Ingeborg, 1957-; Horák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Hlavním cílem této bakalářské práce je diskutovat možnosti státu regulovat činnosti nadnárodních ropných společností a porovnat je v rámci rozvinutých a rozvojových zemí. Zaměřuje se také na samoregulaci ze strany těchto ropných korporací. První kapitola pojednává o nadnárodních společnostech obecně. Druhá kapitola je věnována Nigérii, zástupci rozvojových zemí. Obsahuje informace o ropném průmyslu země, rozsahu ropného znečištění a popisuje roli státu při regulaci ropných nadnárodních společností a také přístup těchto společností k samoregulaci. Ve třetí kapitole jsou uvedeny Spojené státy americké jako zástupce zemí rozvinutých. Tato kapitola se zabývá významem ropného průmyslu pro USA, ropným znečištěním a jeho důvody. Závěr této kapitoly je věnován roli ropných nadnárodních společností při znečištění a také přístupu federální vlády USA a jednotlivých států k ropnému znečištění na americkém území.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses