Perspektiva diverzifikace zdrojů zemního plynu v Evropské unii - Kosková, Iva; Vondrušková, Barbora, 1977-; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Zemní plyn zaujímá v energetickém mixu Evropské unie nenahraditelné místo. Je však zapotřebí optimalizovat energetickou závislost EU na Ruské federaci, která je klíčovým dodavatelem této komodity pro evropský trh. Jednou z hlavních cest, jak snížit tuto závislost a zvýšit tak energetickou bezpečnost EU je diverzifikace zdrojů zemního plynu a jeho přepravních tras. Důležitou roli v diverzifikačním úsilí hraje kromě výstavby nových plynovodů také zkapalněný zemní plyn, který v současnosti vnáší na trh se zemním plynem nové principy. I přes to, že se mapa evropské plynové infrastruktury bude v budoucnu měnit, je třeba mít na paměti, že vztah interdependence mezi Ruskem a EU bude i nadále mít na energetickou politiku obou celků zásadní vliv.
Vedoucí práce: Barbora Vondrušková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses