Náhrada škody jako nástroj pro řešení škod způsobených povodněmi - Sztuková, Karolína; Slavíková, Lenka, 1979-; Vejchodská, Eliška, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Povodně v České republice stále častěji způsobují škody na majetku obyvatel. Většina těchto škod je způsobena pouze zásahem přírodního živlu. Existují však také situace, kdy ke vzniku škody dojde v důsledku zanedbání, nedodržení nebo porušení právní povinnosti. Česká legislativa definuje nástroj náhrady škody. Tato práce zkoumá, zda a jak se náhrada škody využívá v situacích, kdy lze za škodou v důsledku povodní sledovat cizí pochybení nebo zavinění. Zkoumání probíhá na soudních sporech, kde byl nástroj náhrady škody využit. Tyto spory jsou analyzovány pomocí institucionální analýzy a analýzy klíčových aktérů. Práce dochází k závěrům o řídkém uplatňování náhrady škody v případech škody v důsledku povodní. Na základě provedených analýz dospíváme k možným příčinám této skutečnosti. V závěru diskutujeme možná opatření, která by mohla přispět k častějšímu uplatňování náhrady škody v důsledku povodní.
Vedoucí práce: Lenka Slavíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses