Vliv kulturní instituce na sociokulturní rozvoj oblasti - Poláchová, Nikola (2011)
Bakalářská práce je věnována problematice potenciálu kulturní instituce mít přímý vliv na sociokulturní regeneraci bývalých průmyslových oblastí. Hodnocení vychází především z komparace faktorů, jež se projevily u dvou zahraničních ikonických kulturních institucí zaměřených na současné umění -- Tate Modern a Guggenheim Museum Bilbao. Jsou rozebírány faktory jako míra atraktivity pro zahraniční návštěvníky, míra příjmů z veřejných rozpočtů, konverze industriálního objektu, participace na strategickém regeneračním plánu oblasti či přítomnost kreativních průmyslů. Tyto faktory jsou aplikovány na hodnocení souvislosti mezi rozvojem pražské postindustriální čtvrti Dolní Holešovice a činností Centra současného umění DOX.