Obchodněprávní vztahy v právu Korejské republiky - Pappová, Martina (2011)
Rostoucí objem vzájemného obchodu mezi Českou republikou a Korejskou republikou je statistickým faktem. Korejské podniky zaměstnávají velké množství českých zaměstnanců. Velké korejské společnosti spolupracují s mnoha subdodavateli z různých právních prostředí. Čeští manažeři komunikují s korejskými investory. V těchto interakcích dochází nejen ke střetům různých kulturních zvyků, ale i právních kultur. Přišlo mi proto vhodné prozkoumat, z jakého právního prostředí korejští investoři a obchodní partneři pochází, a kde případně mohou vznikat nedorozumění pramenící z nedostatku informací. V současné době dochází i k upevňování smluvních vztahů jak mezi Českou a Korejskou republikou, tak i mezi Korejskou republikou a Evropskou unií. I tento fakt potvrzuje můj předpoklad, že se Korea stala významným obchodním partnerem, a proto je vhodné se alespoň krátce seznámit s jejím právním systémem. Další oblastí praktického užití mé práce mohou být i právní vztahy s mezinárodním prvkem. Pokud smluvní strany volí rozhodné právo pro jimi uzavíraný závazkový vztah, je podstatné, aby si aktéři daného smluvního vztahu byli vědomi rozdílů v jednotlivých právních řádech. Díky těmto znalostem by měli zvolit pro uzavíraný závazkový vztah takový právní řád, který je z jejich pohledu nejvýhodnější, ale také nejlépe srozumitelný, a který jim poskytne dostatečnou právní jistotu. Kvůli praktickému zaměření své práce jsem jako oblast srovnání zvolila obchodněprávní vztahy, protože tyto vztahy ovlivňují jak vzájemnou kooperaci, tak i zmiňované právní vztahy s mezinárodním prvkem nejvíce. Korejské právo do sebe absorbovalo vlivy kontinentálního právního systému, zejména prvky německého a francouzského práva. Díky historickým událostem bylo ale ovlivněno i působením angloamerického právního systému.