Obchodněprávní vztahy v právu Korejské republiky - Pappová, Martina; Hásová, Jiřina, 1954-; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Rostoucí objem vzájemného obchodu mezi Českou republikou a Korejskou republikou je statistickým faktem. Korejské podniky zaměstnávají velké množství českých zaměstnanců. Velké korejské společnosti spolupracují s mnoha subdodavateli z různých právních prostředí. Čeští manažeři komunikují s korejskými investory. V těchto interakcích dochází nejen ke střetům různých kulturních zvyků, ale i právních kultur. Přišlo mi proto vhodné prozkoumat, z jakého právního prostředí korejští investoři a obchodní partneři pochází, a kde případně mohou vznikat nedorozumění pramenící z nedostatku informací. V současné době dochází i k upevňování smluvních vztahů jak mezi Českou a Korejskou republikou, tak i mezi Korejskou republikou a Evropskou unií. I tento fakt potvrzuje můj předpoklad, že se Korea stala významným obchodním partnerem, a proto je vhodné se alespoň krátce seznámit s jejím právním systémem. Další oblastí praktického užití mé práce mohou být i právní vztahy s mezinárodním prvkem. Pokud smluvní strany volí rozhodné právo pro jimi uzavíraný závazkový vztah, je podstatné, aby si aktéři daného smluvního vztahu byli vědomi rozdílů v jednotlivých právních řádech. Díky těmto znalostem by měli zvolit pro uzavíraný závazkový vztah takový právní řád, který je z jejich pohledu nejvýhodnější, ale také nejlépe srozumitelný, a který jim poskytne dostatečnou právní jistotu. Kvůli praktickému zaměření své práce jsem jako oblast srovnání zvolila obchodněprávní vztahy, protože tyto vztahy ovlivňují jak vzájemnou kooperaci, tak i zmiňované právní vztahy s mezinárodním prvkem nejvíce. Korejské právo do sebe absorbovalo vlivy kontinentálního právního systému, zejména prvky německého a francouzského práva. Díky historickým událostem bylo ale ovlivněno i působením angloamerického právního systému.
Díky těmto různorodým vlivům je současné korejské právo zajímavé i z teoretického hlediska. Ve své práci se zaměřím na konkrétní příklady česko-korejské ekonomické spolupráce, které dokladují význam Korejské republiky jako důležitého obchodního partnera. Dále se budu zabývat korejským právním řádem, ale i právním systémem ve smyslu vnitřního učlenění právních norem. Krátce zmíním zajímavou historii vývoje korejského práva, hierarchii pramenů práva a soustavu korejských soudů. Další kapitoly se budou věnovat mapování obchodněprávních vztahů, zejména definování základních pojmů z obchodního a občanského zákona. Kromě základních pojmů zaměřím svou pozornost na obchodní závazkové vztahy, neboli závazky, smlouvy a konkrétní smluvní typy. Zdrojem pro tuto práci je téměř výhradně korejský obchodní a občanský zákon a český obchodní a občanský zákoník. Vzhledem k tomu, že jsem nikdy nestudovala korejštinu, veškeré korejské zákony studuji v jejich anglickém překladu. Díky této jazykové bariéře neuvádím názvy smluv nebo pojmy z korejského práva v korejské transkripci ani v korejštině psané latinkou. Dvojí překlad (korejština - angličtina - čeština) může částečně zkreslit význam jednotlivých pojmů. Mou snahou je ale vystihnout podstatu jednotlivých ustanovení, nikoli přesný překlad korejských zákonů. I z toho důvodu se snažím v překladech používat pojmy známé v českém právu, samozřejmě s příslušným komentářem, který by měl pomoci rozlišit nuance mezi českými a korejskými pojmy. V rámci svých komentářů bych také chtěla naznačit základní rozdíly mezi českou a korejskou úpravou zpracovávaných ustanovení. Doufám, že moje práce poskytne dostatek informací pro teoretické pochopení odlišností i shod české a korejské právní úpravy obchodněprávních vztahů. Vzhledem k jej
Vedoucí práce: Jiřina Kotoučová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses