Mezigenerační mobilita příjmů v České republice - Krejčí, Lucie (2011)
Tato práce se zabývá mezigenerační mobilitou příjmů, jejími determinanty a rozsahem. Vzorek dat se týká otců a jejich synů v České republice a je sesbírán dotazníkovou metodou. Výsledky jsou odhadnuty pomocí jednoduché lineární regrese, kde jsou navíc použity jako zástupné proměnné socioekonomické indexy, a matice přechodu. Výsledná mobilita není příliš rozsáhlá, což znamená, že příležitosti v České republice nejsou rovné. Jako významné exogenní proměnné se ukázaly doba vzdělání otce i syna a dosažení vysokoškolského vzdělání.