Grafický editor transformačních vzorů - Dudáš, Marek (2011)
V životním cyklu ontologií -- při jejich vytváření, rozšiřování a při různých způsobech jejich použití může vzniknout potřeba upravit stávající styl návrhu dané ontologie -- transformovat ontologii ve smyslu úpravy způsobu realizace modelu v rámci dané ontologie. Takovou transformaci lze samozřejmě provádět ručně, ale v případě rozsáhlejších ontologií to může být proces velmi zdlouhavý a i u méně rozsáhlých ontologií se při něm vystavujeme riziku vzniku zbytečných chyb. V [1] byl představen soubor softwarových služeb a návrh postupu pro automatizovanou či polo-automatizovanou transformaci ontologií. Vstupem je zde (samozřejmě kromě zdrojové ontologie, kterou chceme transformovat) definice transformace nazývaná transformační vzor, který má podobu XML (tedy vlastně textového) souboru. V rámci této bakalářské práce jsem vytvořil Grafický editor transformačních vzorů (nazvaný zkráceně TP Editor), tedy aplikaci, která umožní tvorbu transformačních vzorů podobným způsobem jako například různé UML modelovací nástroje z oblasti softwarového inženýrství usnadňující návrh aplikací. Program je realizován jako plugin do vývojového prostředí Eclipse. Obsahem této práce je krátký úvod do problematiky transformačních vzorů (kapitola 1), uživatelská příručka k programu (kapitola 2) a programátorská příručka k programu (kapitola 3). Programátorská příručka zahrnuje úvod do použité technologie -- knihovny GEF (podkapitola 3.1), popis zdrojového kódu (podkapitola 3.2) a návrhy na další rozšíření a rozvoj programu (podkapitola 3.3).