Modelování cílů podniku a informačního systému - Kovářová, Renáta (2011)
Tato bakalářské práce se zabývá modelováním cílů podniku a informačního systému. Cílem tohoto modelování je zjistit, jaké jsou dlouhodobé cíle podniku a informačního systému; modeluje cíle v současném stavu (podniku, či informačního systému) "as-is" a cíle v budoucím stavu "to-be". Nejedná se o modelování cílů transformace mezi těmito stavy, protože ty nemají dlouhodobý charakter. Toto modelování cílů patří k technikám analýzy systémových požadavků. Protože se jedná o poměrně mladou a zároveň velice přínosnou techniku analýzy systémových požadavků, je potřeba jí věnovat náležitou pozornost a představit ji od základů. Velmi důležité je samotné vymezení pojmu cíl a jeho souvislostí, aby bylo zřejmé, co vlastně modelujeme a proč. Pro modelování cílů se používá několik modelovacích jazyků, mezi které patří framework i* a metodika KAOS. Tato práce se věnuje oběma těmto jazykům a porovnává jejich připravenost pro cílové modelování na praktickém příkladu.