Proměny a vývoj digitálního videa - Černý, Martin (2011)
Závěrečná práce se zabývá proměnou a vývojem digitálního videa z pohledu běžného uživatele. Cílem práce je popsat, jak se amatérské technologie přibližují profesionálnímu zpracování videa. Tohoto cíle bude dosaženo pomocí popisu historického vývoje digitálního média a srovnání amatérských a profesionálních technologií. Součástí práce jsou také hlavní předpoklady pro tento vývoj, kterými jsou nové videokamery, výkonnější počítače, amatérské střihové programy a nové postupy komprese videa. Text nabízí i stručný úvod do problematiky digitálního videa, přehled současných technologií a klade si otázky, jaké jsou důsledky této proměny a co by tyto proměny mohly znamenat do budoucna.