Vývoj obyvatelstva České republiky po 2. světové válce - Kubatová, Martina (2011)
Práce se zabývá vývojem základní demografické struktury českého obyvatelstva po 2. světové válce až po současnost. Sledované období je rozděleno do tří etap populačního vývoje. První etapa let 1945 - 1969 seznamuje s poválečným vývojem na našem území, s obdobím nadšeného budování a následné stagnace a s obdobím úpadku v druhé polovině 60. let. Následující etapa let 1970 - 1989 popisuje období demografické vlny v 70. letech a negativní rysy populačního vývoje, které vrcholily koncem 80. let. Poslední etapa let 1990 - 2010 je zaměřena na počátky obnovené demokracie v české společnosti a na současný populační vývoj českého obyvatelstva. Část práce je také zaměřena na vývoj ekonomické aktivity obyvatelstva na našem území v letech 1945 - 2010. Vývoj ekonomické aktivity je rozdělen do dvou částí. V první části je její vývoj posouzen za celé téměř čtyřicetileté období socialismu na českém území. Druhá část popisuje vývoj ekonomické aktivity po roce 1989.