Dopad hospodářské krize na příjmy města a kraje - Bambula, Dominik (2011)
Tématem bakalářské práce je dopad hospodářské krize na příjmy města a kraje. Práce se soustředí na statutární město Jihlava a na kraj Vysočina. Předmět zkoumání představuje vývoj čtyř základních složek příjmů města a kraje v časové řadě 2008 -- 2010. Práce je rozčleněna do třech hlavních částí. Část první zahrnuje teoretické vymezení obce a kraje, jejich základní charakteristiku, působnost a dále pak mechanizmus přerozdělování daní mezi tyto subjekty územní samosprávy. Druhá část samostatně analyzuje příjmy obou subjektů v jednotlivých letech. Třetí část se věnuje komparaci dopadu hospodářské krize na konkrétní město a kraj. Jedním z důsledků hospodářské krize byl propad daňových příjmů plynoucích do rozpočtů územních samosprávních celků. Závislost Jihlavy na daňových příjmech je mnohem významnější než závislost kraje Vysočina. Z tohoto důvodu se dopad hospodářské krize projevil citelněji na příjmech statutárního města Jihlavy.