Analýza vývoje vnější ekonomické rovnováhy USA a měnového kurzu USD od konce II. světové války do současnosti - Šmíd, Lukáš (2011)
Tématem této práce je analýza vnější ekonomické rovnováhy Spojených států amerických od roku 1990 do roku 2010. V první části se práce zabývá charakteristikou vnější ekonomické rovnováhy a definicí platební bilance. Dále se v první části popisují jednotlivé části platební bilance. Nakonec je zde rozebrána zahraniční investiční pozice země a ukazatele zahraniční zadluženosti. Ve druhé části se práce věnuje analýze platební bilance Spojených států amerických. Je zde ukázán vývoj běžné bilance, kapitálového účtu, finančního účtu i položky chyb a omylů. Nakonec je v práci rozebrána zahraniční investiční pozice a zahraniční zadluženost Spojených států amerických.