Měření složitosti daňového systému pomocí studie Doing Business - Ulman, Martin; Klazar, Stanislav, 1974-; Blažek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Ze studie Světové banky a PricewaterhouseCoopers za rok 2006 - 2011, pod názvem Paying taxes, mimo jiné vyplývá skutečnost, že Česká Republika (ČR) je stále od vzniku studie považována, jak za zemi s časově nejnáročnějším a nejnákladnějším daňovým systémem v Evropské unii, tak za jednu ze zemí, která dokázala časovou náročnost svého systému snížit nejvíce. Dle poslední studie podniky stráví 557 h ročně, aby vyhověli všem daňovým povinnostem, které jim ukládá zákon, což řadí ČR na 167. příčku ze 183 sledovaných zemí. Předkládaná bakalářská práce se snaží analyzovat skutečnost, proč tomu tak je, jestli není náhodou chyba v použité metodologii. První část práce je věnována daňové teorii, druhá část je zaměřená na popsání a vysvětlení dvou nejznámějších modelů, které se při měření administrativní zátěže podnikatelů v oblasti daní používají a poslední část je proložená analýzou a komparací dosažených výsledků ČR se Slovenskem, které se jeví jako nejvhodnější s ohledem na společný historický vývoj, podobný daňový systém a zákonodárství. V závěru práce se dozvíme, že za špatnými výsledky ČR z pohledu mezinárodního srovnání stojí především příliš obecná metodika tzv. místní společnosti, která byla vyvinuta Světovou bankou.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses